Welkom op onze website, klik gauw door naar de agenda!     • De nieuwsbrief van december is verzonden. Geen nieuwsbrief gehad? Mail ons!     • Iedere dag stapritten, bosritten en strandritten. Aanmelden kan telefonisch 072-5092149    

M&RB Proevendag

Uitleg voor de Proevendagen


Ga je meedoen aan een proevendag, dan zijn er veel dingen die je moet weten. Hier zullen we je uitleggen hoe het in zijn werk gaat.

 

Allereerst overleg je met instructrice of jij er al aan toe bent om mee te doen met de proeven. 

 

Is dit het geval dan kun je je inschrijven voor de proevendag via de website. Op het inschrijfformulier vul je alle gevraagde gegevens in. Vul altijd je 2e keus in bij de paarden. Wanneer het paard/pony van je 1e keus ziek is, weten we op welk paard/pony je ook wilt rijden. Vanaf D-3 mag je twee keer starten, ook dat moet je aangeven.

 

Woensdag voor de wedstrijd is de laatste dag dat je je in kunt schrijven. Dan kunnen wij er voor zorgen dat de startlijst vrijdag of zaterdag op de website staat. Daarop staat hoe laat je rijdt. Ook kun je zien of er meer ruiters op “jouw” paard/pony rijden, dan kun je afspreken om samen te poetsen, vlechten, zadelen en dergelijke.

 

Op de proevendag, ben je ruim op tijd op de manege aanwezig, zodat je tijd genoeg hebt om je voor te bereiden.

Thuis heb je natuurlijk al je laarzen gepoetst, je cap geborsteld en je paspoort klaargelegd om mee te nemen (zonder paspoort mag je niet starten).

 

-         je meldt je aan bij het secretariaat/rekentafel. Dit is in de kantine. Daar geef je je paspoort af, betaal je het inschrijfgeld en hoor je of er nog iets gewijzigd is aan de startlijst.

-          Dan ga je je paard/pony goed poetsen en als je het leuk vindt, mag je ook de manen vlechten. Je kunt, van te voren aan iemand die dit al vaker heeft gedaan vragen je te helpen. 

-          Dan ga je je wedstrijdkleding aandoen (als je dat nog niet aan hebt)

-          Vraag nog even aan de ringmeester (deze loopt tussen de 1e en 2e rijbaan) of de tijd nog klopt. Ongeveer een half uur van te voren ga je paard/pony zadelen. Let er op dat je dit helemaal goed doet. Niet alleen beter voor je paard/pony maar de jury let hier ook op.

-          Dan ga je naar de 2e rijbaan (ongeveer een kwartier voor je moet starten) en meld je bij de ringmeester. Hij/zij houdt toezicht op het inrijden en roept je wanneer je aan de beurt bent.

-          In de inrijbaan moet het rustig zijn. Er mogen niet te veel mensen zonder paard/pony rondlopen. Alleen om even te helpen bij het opstijgen/aansingelen en dergelijke.

-          Tijdens het inrijden doe je net als in de les. Eerst even instappen en dan draven. Tijdens het inrijden mag er niet worden gegaloppeerd.

-          De ringmeester begeleidt je naar de 1e rijbaan om je proefje te rijden.

-          Als de jury (die zit boven de kantine bij de letter C) een teken heeft gegeven, begint je proef.

-          Tot D6 zorgt de manege voor een voorlezer, daarna moet je zelf een voorlezer vragen. Natuurlijk mag je bij de D1 t/m D5 ook een eigen voorlezer hebben.

-          Aan het eind van de proef groet je naar de jury, maar let op! de proef is pas afgelopen wanneer je voorbij M of H bent gereden. Dan mag je weer praten en natuurlijk je paard/pony belonen.

-          Na je proef ga je weer terug naar de 2e rijbaan en stap je lekker uit. Let er op dat je degenen die nog moeten starten niet in de weg rijdt.

-          Dan ga je paard/pony afzadelen en naverzorgen. Als er nog iemand op hetzelfde paard/pony moet rijden. laat je de vlechtjes natuurlijk in de manen zitten. Anders kun je ze er uit halen. Let erop dat er geen elastiekjes in het stro vallen. 

-          Alle spullen opruimen. Je kunt nu naar de kantine om op de uitslag te wachten. Misschien moet je nog theorie-examen doen?

-          Maar natuurlijk mag je ook andere kinderen helpen met de voorbereiding.

-          Let op de tijd van de prijsuitreiking, die staat op de startlijst.

 

Wedstrijdkleding is niet verplicht, wel kijkt een jury of je er netjes en verzorgd uitziet. Schone laarzen/chaps, schone broek. T-shirt, blouse of trui met lange mouwen. Zorg dat je cap goed vastzit. Als je met handschoenen rijdt, dan alleen witte. Voor de dames; haar in een vlecht of in een haarnetje.

 

Wil je wel in wedstrijdtenue rijden, dan bestaat dat uit: cap, witte blouse (of shirt met een kraagje), plastron, (zwart) jasje, witte rijbroek, rijlaarzen of chaps (zonder franje) en witte handschoenen. Voor de dames: haar in vlecht of haarnetje (en met strik is natuurlijk nog leuker).

 

Wanneer je een wit shabrak onder het zadel wilt, dan mag dat natuurlijk! Maar kijk wel of het goed past en als je paard/pony altijd met een prolite of bontje loopt, moet dat nu ook.

 

Om je nog beter voor te bereiden, kun je het boek “Paardrijden met Plezier” aanschaffen (in de kantine te koop voor € 15,=). Daar staat alles in wat je moet weten om de proeven te rijden en ook de stof voor de theorie-examens. 

 

Ook kun je in de les vragen of jouw instructrice een keer de proef wilt oefenen. Of je neemt een privéles waarin alles helemaal wordt uitgelegd.

 

Bij de M&RB-proevendagen kunnen we altijd veel hulp gebruiken!

Ruiters die klaar zijn met rijden. Ouders die toch moet wachten. Vrienden die het leuk vinden om te helpen.

 

Voor de volgende taken kun je je opgeven:

-          voorlezen

-          schrijven

-          ringmeester

-          secretariaat

-          overig

 

Wil je ook voorlezen? Kijk/lees dan eens een paar keer mee met een ervaren lezer. Daarna lees jij voor en kijkt een ervaren lezer met jou mee. Als dat goed gaat, kun je de volgende keer zelf voorlezen.

 

De jury kijkt naar de ruiter in de rijbaan en kan dus niet tegelijkertijd het protocol schrijven. Lijkt het je leuk om een keer naast de jury te zitten en de protocollen te schrijven, meld je dan aan bij het secretariaat. Het is niet alleen fijn voor ons, maar je leert er ook nog veel van.

 

De taken van een ringmeester:

-          lijst met deelnemers bijhouden (is iedereen er?), loopt het in of loopt het uit? Dan wordt dat doorgegeven aan de ruiters die zich aan het voorbereiden zijn.

-          toezicht houden bij het inrijden. Zorgen dat er geen mensen (zonder paard) onnodig in de rijbaan staan. Opletten dat er niet gegaloppeerd wordt (lagere proeven). Regelmatig van hand veranderen.

-          (beginnende) ruiters helpen bij het nasingelen, zijn de beugelriemen gelijk en niet gedraaid enzovoort.

-          ruiters begeleiden van en naar de 1e rijbaan. Wanneer de rijdende ruiter bijna klaar is, wordt de volgende gehaald. Bij het wisselen gaat eerst de nieuwe ruiter naar binnen, dan degene die net gereden heeft naar buiten. Poort sluiten en meelopen met degene die gereden heeft. De volgende ruiter waarschuwen dat hij bijna aan de beurt is.

-          Je ziet het is behoorlijk wat werk en daarom willen we dit graag in blokjes van twee uur doen, dus hoe meer vrijwilligers, hoe lichter het werk.

 

Ook bij het secretariaat kunnen we extra hulp gebruiken.

-          paspoorten innemen

-          inschrijfgeld inboeken

-          protocollen natellen

-          dit werk moet je regelmatig doen om het goed onder de knie te krijgen

 

Overige

-          beginnende ruiters helpen bij het poetsen, vlechten en zadelen

-          ringmeester assisteren

-          hulp in de kantine bij grote drukte (tafels leegruimen en schoonmaken)

-          stallen/gangen netjes houden

 

Kom je helpen? Meld je aan via de mail of bij het secretariaat. Dan delen we je de volgende keer in. Voor verschillende taken (m.u.v. het voorlezen) kun je stempels ontvangen op je vrijwilligerskaart. Heb je 10 stempels op je kaart dan kun je een keer extra rijden in de groepsles of vrijrijden!  Je kunt ook doorsparen voor een buitenrit of privéles. Ouders mogen ook voor hun kinderen sparen.

 

 

Alvast bedankt voor je aanmelding!

Team Duinmanege Van Poelenburgh

Powered by: WebBuro WebBuro