• Iedere dag stapritten, bosritten en strandritten. Aanmelden kan telefonisch 072-5092149     • Welkom op onze website, klik gauw door naar de agenda!     • De nieuwsbrief van december is verzonden. Geen nieuwsbrief gehad? Mail ons!    

M&RB dressuur

Iedere maand m.u.v. de zomermaanden organiseren wij D proeven. Op zaterdagavond dressuurproeven voor de oudere jeugd (ca. 14 jaar) en volwassenen en op zondag dressuurproeven voor de jeugd. 

De M&RB (Manege & Ruiterbond) heeft proeven ontwikkeld om iedere (manege)ruiter de kans te bieden wedstrijden te rijden. Voor de D-proeven hoef je dus niet in het bezit te zijn van een eigen paard of pony. Aan de hand van de proeven is goed te volgen wat je al geleerd hebt en of je kunt doorstromen naar een volgend niveau. 

Voor deze proeven heeft de M&RB een mooi handboek uitgegeven. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie (die je moet kennen voor de theorie-examens) en paardrijden in het algemeen. Het handboek is binnenkort verkrijgbaar in onze kantine. Alle proeven staan op de website van de M&RB, deze kun je downloaden, zodat je altijd de juiste versie van de proef hebt. Tevens staat onder iedere proef "oefen deze proef" met duidelijke animatie voor ieder onderdeel van de proef. Leuk en leerzaam!

Hoe werkt het dressuur proeven rijden:

De M&RB heeft proeven ontwikkeld van D1 t/m D20. Deze zijn geschikt voor zowel de beginnende ruiters als gevorderde ruiters. Afhankelijk van het niveau van de ruiter kan er worden ingestroomd in de proeven D1 t/m D6. 

De proeven worden beoordeeld door een jurylid die punten geeft voor de verschillende onderdelen van de proef en tevens de ruiter beoordeelt op houding en zit, handhouding en teugelhulpen, beenhouding en beenhulpen, regelmaat van tempo en algemene indruk. De punten en eventuele opmerkingen worden door de jury op een protocol vermeld zodat je kunt zien wat er goed is gegaan en waar eventueel nog aan gewerkt moet worden.

Er zijn vijf niveaus. Binnen elk niveau zijn er vier verschillende proeven (totaal 20) die een aantal keren gereden dienen te worden. Voor iedere proef kan maximaal één punt per keer worden behaald.  Bij Duinmange van Poelenburgh hanteren we iets andere puntentelling dan op de website van de M&RB is uitgelegd.

In D1 moet je 1 punt behalen om door te stromen naar D2..

In D2 moet je 1 punt behalen om door te stromen naar D3.

In alle andere proeven moet je 3 punten halen om door te stromen naar de volgende proef.

 

Om aan de proeven te kunnen deelnemen moet je in het bezit zijn van een M&RB-paspoort. Hierin worden de behaalde promotiepunten bijgehouden. Het is dus belangrijk om je paspoort mee te nemen op de wedstrijddagen.

Promotiepunten:

Wanneer je 189 punten of meer haalt voor je proef, ontvang je een Promotie Punt (PP).

Het doorstromen naar een volgende proef gebeurt wanneer je voldoende punten hebt en in overleg met de instructeur.

Wanneer je een promotiepunt hebt gehaald, wordt een stempel in je Ruiterpaspoort gezet met daarbij de datum van de gereden proef en het aantal behaalde punten voor de proef.

Theorie-examens:

Als je een even proef rijdt en daar voldoende punten voor hebt behaald (189 of meer) is daar een theorie examen aan gekoppeld. Voor alle even proeven krijg je een diploma. Dus voor de D2, D4, D6, D8 enz.

Het theorie examen bestaat uit tien meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen over zaken waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag maximaal drie foute antwoorden geven) behaal je een diploma.

Direct naar het inschrijfformulier? Klik hier

 

Ook de allerjongste ruitertjes de z.g.n. kabouters kunnen meedoen aan de proevendag. Voor hen hebben we 4 proefjes ontwikkeld. Ook zij kunnen 4 diploma's halen. Bij deze proefjes lopen de begeleiders mee. Zowel voor de kabouters als hun begeleiders zijn er oefenlessen. Kijk in de agenda voor de data. Na het behalen van de diploma's kunnen de kabouters doorstromen naar het starterspaket

Powered by: WebBuro WebBuro